Paris Peace Accords 23 Oct. 1991

Tuesday, June 24, 2014

ការ​បរបាញ់​ និង​ជួញ​ដូរ​ សត្វ​ព្រៃ​ នៅតែ​ មាន​ច្រើន ​នៅ​កម្ពុជា | Shooting and trafficking of wild animals still problematic in Cambodia

ការ​បរបាញ់​ និង​ជួញ​ដូរ​ សត្វ​ព្រៃ​ នៅតែ​ មាន​ច្រើន ​នៅ​កម្ពុជា 

VOA | ២១ មិថុនា ២០១៤

ការ​កាប់​បំផ្លាញ​ព្រៃ​ឈើ​ ដែល​ជា​ដែន​ជម្រក​សត្វ ​ការ​បរបាញ់​ និង​ការ​ជួញ​ដូរ​ខុស​ច្បាប់ ​និង​តម្រូវ​ការ​ខ្ពស់​នូវ​ផលិត​ផល​សត្វ​ព្រៃ​ កំពុង​តែ​យារ​យី​សត្វ​ព្រៃ​កម្ពុជា​ឱ្យ​ឈាន​ទៅ​រក​ការ​វិនាស​បាត់បង់។
ការ​កាប់​បំផ្លាញ ​ព្រៃ​ឈើ​ ដែល​ជា​ដែន ​ជម្រក​សត្វ, ​ការ​បរបាញ់​ និង​ការ​ជួញ​ដូរ​ ខុស​ច្បាប់ ​និង​តម្រូវ​ការ ​ខ្ពស់ ​នូវ​ផលិត​ផល​ សត្វ​ព្រៃ​ កំពុង​តែ​ យារ​យី​ សត្វ​ព្រៃ ​កម្ពុជា ​ឱ្យ​ឈាន​ទៅ​រក​ ការ​វិនាស​ បាត់បង់។

— ទោះ​បី​ ជា​ការ​បរបាញ់​ និង​ការ​ជួញ​ដូរ ​សត្វ​ព្រៃ​ ជា​អំពើ​ ល្មើស​ច្បាប់​ និង​អាច​នាំ​ ឱ្យ​ជន​ល្មើស ​ជាប់​ពន្ធនាគារ ​ជា​ច្រើន​ឆ្នាំ​ ក៏​ដោយ​ ក៏​គេ​ ឃើញ​ថា,​ សកម្មភាព​ ខុស​ច្បាប់​នេះ ​នៅ​តែ​ បន្ត​កើត​មាន ​ក្នុង​អត្រា​ខ្ពស់។   ​ចំណែក ​ឯ​ភោជនីយដ្ឋាន ​ជា​ច្រើន​ នៅ​តែ ​បន្ត​លក់​សាច់​ព្រៃ​ ខុស​ច្បាប់​ ទាំង​នេះ។ ​ យ៉ាង​ណា​ ក៏​ដោយ​ មន្ត្រី​ជំនាញ​ អះអាង​ថា,​ ការ​ជួញ​ដូរ ​និង​សេវា​ លក់ម្ហូប​ សត្វ​ព្រៃ​នេះ​ មាន​ការ​ថយ​ចុះ​ច្រើន​ បើ ​ធៀប ​នឹង​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំ​មុន។​


ការ​កាប់​បំផ្លាញ​ព្រៃ​ឈើ​ ដែល​ជា​ដែន​ជម្រក​សត្វ ​ការ​បរបាញ់​ និង​ការ​ជួញ​ដូរ​ខុស​ច្បាប់ ​និង​តម្រូវ​ការ​ខ្ពស់​នូវ​ផលិត​ផល​សត្វ​ព្រៃ​ កំពុង​តែ​យារ​យី​សត្វ​ព្រៃ​កម្ពុជា​ឱ្យ​ឈាន​ទៅ​រក​ការ​វិនាស​បាត់បង់។​ នេះ​បើ​តាម​ការ​អះអាង​របស់​អ្នក​ជំនាញ។​

សត្វ​ដែល​ធ្លាប់​តែសម្បូរ​ក្នុង​ព្រៃ​ដ៏​ធំ​ល្វឹងល្វើយ​របស់​កម្ពុជា​កាល​ពី ​មុន​ ដូចជា​ខ្លា​ តោ​ រមាស ​ដំរី ​ទន្សោង​ និង​គោ​ព្រៃ​ជា​ដើម​ ឥឡូវ​នេះ​សឹង​តែ​លែង​ឃើញ​មាន​ ឬ​ខ្លះ​បាន​ផុត​ពូជ​ចេញ​ពី​ផែនទី​ប្រទេស​កម្ពុជា​ទៅ​ហើយ។​ ដោយ​ឡែក​សត្វ​ព្រៃ​ ដែល​នៅ​សេស​សល់​ ដូចជា​ជ្រូក​ព្រៃ ​ប្រើស​ឈ្លូស​ពង្រូល​ ទន្សាយ​ អណ្ដើក​ និង​ពស់​ជា​ដើម ​កំពុង​តែ​ត្រូវ​បាន​ធ្វើ​អាជីវកម្ម​យ៉ាង​អានាធិបតេយ្យ​ ស្រប​ពេល​ដែល​អាជ្ញាធរ​មូលដ្ឋាន​ក៏​ហាក់​ដូចជា​ធ្មេច​ភ្នែក​ចំពោះ​សកម្មភាព​ ខុស​ច្បាប់​ទាំង​នោះ។​

សត្វ​ព្រៃ​ទាំង​នោះ​អាច​ហៅ​បរិភោគ​បាន​យ៉ាង​ងាយ​ស្រួល​នៅ​តាម​ភោជនីយដ្ឋាន​ជា​ច្រើន​នៅ​ទូទាំង​ប្រទេស​កម្ពុជា។ ​

នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​យក​ព័ត៌មាន​វីអូអេ​សំឡេង​សហរដ្ឋ​អាមេរិក​ដើរ​ចូល​ទៅ​ ភោជនីយដ្ឋាន​មួយ​កន្លែង​នៅ​ក្រុង​ភ្នំពេញ​ អ្នក​បម្រើ​តុ​នៅ​ទីនោះ​បាន​ណែនាំ​ពី​សត្វ​ព្រៃ​ដែល​ពេញ​និយម​នៅ​ហាង​របស់​ ពួកគេ។​ សត្វ​ព្រៃ​នៅ​ទី​នោះ​មាន​ដូចជា​ឈ្លូស ​ជ្រូក​ព្រៃ ​និង​ត្រកួត​ដែល​មាន​តម្លៃ​ចន្លោះ​ពី​២​ម៉ឺន​៥​ពាន់​ទៅ​៣​ម៉ឺន​៥​ពាន់​រៀល​ ក្នុង​មួយ​ចាន។​

VOA៖ ​មាន​សត្វ​អ្វី​ខ្លះ?

អ្នករត់តុ៖ ​មាន​ឈ្លូស​ និង​ជ្រូក​ព្រៃ​ និង​ត្រកួត។​

VOA៖ ​ភ្ញៀវ​គេ​មកគេ​និយម​ហៅ​អ្វី?

អ្នករត់តុ៖ មុន​ដំបូង​គេ​ហៅ​គោ​ដុត។ ​គោ​ដុត​ហើយ​បាន​គេ​ហៅ​សត្វ​ព្រៃ​ក្រោយ​ ហើយ​ជ្រូក​ព្រៃ​ឆា​កែង​ ឆា​ក្តៅ​ហ្នឹង​ លក់​ដាច់​ជាង​គេ។

VOA៖ តើ​សត្វ​ទាំង​ហ្នឹង​យក​មក​ពី​ណា?

អ្នករត់តុ៖​ ខ្ញុំ​អត់​ដឹង​យក​មក​ពី​ណា​ដែរ​ ព្រោះ​ថៅកែ​ហាង​មាន​ម៉ូយ​គេ​យក​មក​ឱ្យ​ដល់​កន្លែង។​

មិន​មែន​មាន​តែ​ក្នុង​ភោជនីយដ្ឋាន​មួយ​នេះ​ទេ ​ដែល​លក់​សាច់​ព្រៃ​ដោយ​បើក​ចំហ​បែប​នេះ។ ​សេវា​កម្ម​ម្ហូប​បែប​នេះ​ក៏​ឃើញ​មាន​នៅ​តាម​ភោជនីយដ្ឋាន​ជា​ច្រើន​ទៀត ​ជា​ពិសេស​ភោជនីយដ្ឋាន​ដែល​ស្ថិត​ក្នុង​ខេត្ត​ដែល​មាន​ព្រៃឈើ​ច្រើន ​ដូចជា​ខេត្ត​មណ្ឌលគីរី ​និង​រតនគីរី​ជា​ដើម។​ ហើយ​ពេល​ខ្លះ​នៅ​តាម​ផ្សារ​ និង​នៅ​តាម​ផ្លូវ​ គេ​ក៏​ឃើញមាន​ការ​ព្យួរ​សត្វ​ព្រៃ​លក់​យ៉ាង​រណូក​រណែល​ផង​ដែរ។​

បុរស​ម្នាក់​ ដែល​សុំមិន​បញ្ចេញ​ឈ្មោះ ​ថ្លែង​ថា ​លោក​ធ្លាប់​ហូប​សាច់​ឈ្លូស​ម្ដង​កាល​ពី​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំ​មុន​ នៅ​ពេល​លោក​ទៅ​លេង​ខេត្ត​កំពង់ស្ពឺ ព្រោះ​ចង់​សាកល្បង​មើល។​

«ហូប​យូរ​ហើយ ​ប្រហែល ​ជា​បី​បួន​ឆ្នាំ​មុន។ ​ ហូប​សាច់​ឈ្លូស​ យើង​ ចង់​សាក​ ថា ​រស​ជាតិ​វា​ យ៉ាង​ម៉េច។ ​ មួយ​ គី ឡូក្រាម​ខ្ទង់​ ៣​ម៉ឺន​រៀល។​  រសជាតិ​វា​ ឆ្ញាញ់​ជាង​ សាច់​គោ, ​ផុយ​ជាង​ សាច់​គោ។ ​ បើ​ ទិញ​បាន​ ហូប​ទៀត»​

លោក​ខឹម ​វុទ្ធីរ៉ាវង្ស​ ប្រធាន​គម្រោង​នៃ​ក្រុម​ជួយ​សង្គ្រោះ​សត្វ​ព្រៃ​រហ័ស​ ដែល​ជា​អង្គភាព​មួយ​របស់​រដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា​ ហើយ​ដែល​បាន​ទទួល​ជំនួយ​បច្ចេក​ទេស​ពី​អង្គការ ​Wildlife Alliance ​ថ្លែង​ថា ​ក្រៅ​ពី​ត្រូវគេ​យក​ទៅ​ធ្វើ​ម្ហូប​ សត្វ​ព្រៃ​ត្រូវ​បាន​យក​ទៅ​ធ្វើ​ជា​សត្វ​ចិញ្ចឹម​និង​ធ្វើ​ជាឱសថ​បុរាណ។​

«ជា​ពិសេស ​អ្នក​ភ្នំពេញ​ នៅ​ពេល​ ដែល​គេ​ ធ្វើ​ដំណើរ ​ទៅ​ខេត្ត​ នៅ​ភាគ​ ខាង​ជើង ​បំណង​ របស់​គេ​ គឺ​ ចង់​សាក​ ចង់​ហូប​ សត្វ​ព្រៃ​ តែ​ម្តង។ ​ ចង់​សាក​ ឱ្យ​ដឹង​ថា, ​វា​ ឆ្ញាញ់​យ៉ាង​ម៉េច? ​ ហើយ ​អ្នក​ទាំង​អស់​ហ្នឹង​ មក​វិញ​ ទិញ​ផ្ញើ​ ពួក​ម៉ាក​ ថា​, ខ្លួន ​បាន​ទៅ​ដល់​ ទី​ហ្នឹង, ​ហើយ ​បាន​សាក​ សត្វ​អស់​ហ្នឹង។ ​ ទី​ពីរ​ អ្នក​មាន​លុយ ​មួយ​ចំនួន​ គេ​ ផុត​ពី​ការ​ ហូប​សាច់​ ធម្មតា​ហ្នឹង។​ ​ គេ​ ហូប ​ដល់​ពស់​វែក​ ដោយ​សារ​ តែ​ មាន​ជំនឿ​ ថា, ​ឈាម​វា​ ជួយ​នេះ​ ជួយ​នោះ​ អញ្ចឹង​ទៅ។​»

បង្កើត​ឡើង​នៅ​ឆ្នាំ​២០០១​ ក្រុម​ជួយ​សង្រ្គោះ​សត្វ​ព្រៃ​រហ័ស​នេះមាន​សមាជិក​មក​ពី​កង​រាជ​អាវុធហត្ថ​ លើ​ផ្ទៃ​ប្រទេស​ចំនួន​៨​នាក់ ​និង​មន្ត្រី​រដ្ឋបាល​ព្រៃឈើ​បួន​នាក់។​ ក្រុម​ការងារ​ចម្រុះ​នេះ​ធ្វើ​ការ​បង្ក្រាប​លើ​បទ​ល្មើស​សត្វ​ព្រៃ​ខុស​ ច្បាប់​នៅ​ទូទាំង​២៤​ខេត្ត​ក្រុង។ ​មក​ទល់​ឆ្នាំ​២០១៤​អង្គភាព​នេះ​បាន​សង្គ្រោះ​សត្វ​ព្រៃ​បាន​ចំនួន​ជាង​ ៦០០០០​ក្បាល​ពី​ឈ្មួញ​បន្ទាប់​ពី​បាន​ធ្វើ​ការ​បង្ក្រាប​ទីតាំង​លក់​សាច់​ ព្រៃ​នៅ​តាម​ទី​សាធារណៈ​ តាម​ដង​ផ្លូវ​ និង​តាម​ផ្សារ​ និង​បង្ក្រាប​នៅ​តាម​ផ្ទះ​ ឬ​ទីតាំង​សង្ស័យ។ ​សត្វ​សង្គ្រោះ​បាន​ដែល​មាន​សុខភាព​ល្អ​ ក្រុម​ការងារ​នេះ​លែង​ចូល​ក្នុង​ព្រៃ​វិញ​ក្នុង​តំបន់​ព្រៃ​អភិរក្ស​ ដូចជា​នៅ​កែវ​សីមា​ និង​ព្រៃ​នៅ​ខេត្ត​កោះកុង​ជា​ដើម។​ដោយ​ឡែក​សត្វ​ព្រៃ​ដែល​ស៊ាំហ្នឹង​មនុស្ស​ ឬ​រង​របួស​ ត្រូវ​បាន​យក​ទៅ​សង្គ្រោះ​នៅ​សួន​សត្វ​ភ្នំ​តាម៉ៅ​ក្នុង​ខេត្ត​តាកែវ​ និង​មជ្ឈមណ្ឌល​អង្គរ​សម្រាប់​ការ​អភិរក្ស​ជីវ​ចម្រុះ​នៅ​ក្បាល​ស្ពាន​នៅ​ ខេត្ត​សៀមរាប។​

លោក​ឈុន​ ហៀង​ អ្នក​សម្រប​សម្រួល​ផ្នែក​ផ្តល់​សេវា​កម្ម​អប់រំ​នៅ​មជ្ឈមណ្ឌល​អង្គរ​សម្រាប់ ​ការ​អភិរក្ស​ជីវ​ចម្រុះ​ ថ្លែង​ថា​ មជ្ឈមណ្ឌល​នេះ​កំពុង​ទទួល​សត្វ​ព្រៃ​ប្រមាណ​២០០​ក្បាល​ ឬ​ជាង​៤០​ប្រភេទ​ពី​អង្គការ​Wildlife Alliance ​យក​មក​សង្គ្រោះ​ដែល​រួម​ទាំង​សត្វ​ព្រៃ​កម្រ​ជិត​ផុត​ពូជ​ដូចជា​ស្វា​ព្រាម ​ ត្រដក់​ធំ​ ត្រដក់​តូច​ និង​ត្រយង​យក្ស​ជា​ដើម។​

«កន្លង​មក​ ​យើង​ បាន​ទទួល​សត្វ​ ជា​ច្រើន។ ​ គ្រាន់​តែ​ សត្វ​ មួយ​ចំនួន​ យើង​ លែង​ចូល​ ព្រៃ​វិញ​, ហើយ ​មួយ​ចំនួន​ទៀត​ ដែល​យើង​ លែង​មិន​បាន ​យើង​ ទុក​នៅ​កន្លែង​យើង។​  សត្វ​ ដែល​យើង​ លែង​មិន​បាន​ ភាគ​ច្រើន​ ជា​សត្វ​ ដែល​ស៊ាំ​ នឹង​មនុស្ស​ ឬ​ក៏​ជា​សត្វ​ ដែល​ពិការ​ ជា​អចិន្ត្រៃយ៍​ អញ្ចឹង​ យើង​ ត្រូវ ​ទុក​នៅ​កន្លែង​យើង​សិន»

តាម​ច្បាប់​ព្រៃ​ឈើ​ សត្វ​ព្រៃ​ចែក​ចេញ​ជា​បី​ក្រុម​គឺ​ក្រុម​ជិត​ផុត​ពូជ ​ដូចជា​ខ្លា​និង​ខ្លា​ឃ្មុំ​ ក្រុម​មាន​ដោយ​កម្រ ​ដូចជា​ពស់​វែក​ និង​ពង្រូល​ និង​ក្រុម​មាន​ដោយ​មធ្យម​ ដូចជា​ជ្រូក​ព្រៃ​ និង​ស្វា​ជា​ដើម។​

ជន​ល្មើស​លើ​ក្រុម​សត្វ​មាន​ដោយ​មធ្យម​ និងមានដោយ​កម្រត្រូវ​ពិន័យ​ជា​ប្រាក់​គុណ​នឹង​បី​ដង​នៃ​ទំហំ​សត្វ​ព្រៃ​តាម​ តម្លៃ​ទីផ្សារ។​ ដោយ​ឡែក​ជន​ល្មើស​លើ​សត្វ​ព្រៃ​ក្នុង​ក្រុម​ជិត​ផុត​ពូជ​អាច​ជាប់​ពន្ធនាគារ ​ពី​មួយ​ឆ្នាំ​ដល់​៥​ឆ្នាំ​និង​ពិន័យ​ពី​១០​លាន​ទៅ​១០០​លាន​រៀល។​

ប៉ុន្តែ​តាម​ការ​អះអាង​របស់​លោក​ខឹម ​វុទ្ធីរ៉ាវង្ស​ឲ្យ​ដឹង​ថា​ ការ​អនុវត្ត​ច្បាប់​នេះ​នៅ​តែ​មាន​សភាព​ធូរ​រលុង​ ហើយ​សមត្ថកិច្ច​មូលដ្ឋាន​ហាក់​ដូចជា​មិន​បាន​ចាត់​វិធានការ​តឹងតែង​តាម​ ផ្លូវ​ច្បាប់​នោះ​ឡើយ។​

លោក​ខឹម​ វុទ្ធីរ៉ាវង្ស​បន្ថែម​ថា ​ទោះ​បី​មាន​ការ​បង្ក្រាប​ជា​ប្រចាំ​របស់​ក្រុម​លោក​ ក៏​ការ​បរបាញ់​ និង​ការជួញ​ដូរ​សត្វ​ព្រៃ​នៅ​តែ​មាន​ចំនួន​ច្រើន ដោយ​សារ​ប្រជា​ពលរដ្ឋ​ជា​ច្រើន​នាក់​នៅ​តាម​ខេត្ត​ដែល​សម្បូរ​ព្រៃ​នៅ​តែ​ ជ្រើសរើស​យក​របរ​ដែល​ទទួល​បាន​កម្រៃ​ខ្ពស់​មួយ​នេះ ​ចំណែក​ឯ​ការ​ជួញ​ដូរ​កាន់​តែ​មាន​ភាព​ងាយស្រួល។​

«សត្វ​ព្រៃ​ ស្រុក​ខ្មែរ​យើង ​ឃើញ​មាន​ ការ​ជួញ​ដូរ​ច្រើន។   ​ខ្ញុំ​ អាច​និយាយ​ បាន​ថា,​ មាន​កត្តា​ ច្រើន​យ៉ាង។ ​ យើង​ មាន​ព្រំដែន​ វែង​ ជាមួយ​ប្ រទេស​ជិត​ខាង, ​ហើយ​ ជា​ព្រំដែន​ គោក​ទៀត,​ ដូច្នេះ​ មាន​ការ​ ងាយស្រួល ​ក្នុង​ការ​ជ្រៀត​ចេញ​ ជ្រៀត​ចូល។​  ហើយ​ ការ​ជួញដូរ​ ក្នុង​ស្រុក​ ខ្មែរ​យើង ​សឹង​តែ​ មាន​លក្ខណៈ​ ជា​ប្រព័ន្ធ​ ទៅ​ហើយ​ ព្រោះ​ ឈ្មួញ​ អត់​បាន​ធ្វើ​ការ​ ជួញ​ដូរ​ ដោយ​ខ្លួន​ឯង​ទេ។   ​បើ​ ធៀប​ នឹង​៤ ​ទៅ​៥​ ឆ្នាំ​មុន,​ ឈ្មួញ​ ធ្វើ​ខ្លួន​ឯង ​ដឹង​ខ្លួន​ឯង។ ​ ឥឡូវ​ គេ​ គ្រាន់​តែ ​យក​ឥវ៉ាន់​ ដាក់​ហើយ​, ហើយ​ ចាំ​ឱ្យ​គ្នា​គេ​ ចាំ​ទទួល​ អញ្ចឹង​ទៅ។ ​ អញ្ចឹង​ មាន​ការ​លំបាក​ ក្នុង​ការ​ទប់ស្កាត់​ និង​បង្ក្រាប​ដែរ»​

សត្វ​ព្រៃ​ជា​ទូទៅ​ត្រូវ​បាន​ផ្គត់ផ្គង់​យក​ទៅ​លក់​នៅ​ទីផ្សារ​ពីរ​ប្រភេទ​ ខុស​គ្នា។ ​សត្វ​ស្លាប់​ភាគ​ច្រើន​ផ្គត់ផ្គត់​សម្រាប់​អ្នក​ប្រើប្រាស់​ក្នុង​ស្រុក​ ចំណែក​ឯ​សត្វ​នៅ​រស់​ត្រូវជួញ​ដូរ​បន្ត​ទៅ​ប្រទេស​ជិត​ខាង ​ដូចជា​ថៃ ​និង​វៀតណាម​ ដោយសារ​ទីផ្សារ​ក្រៅ​ប្រទេស​មាន​តម្លៃ​ខ្ពស់​ជាង​ជា​ច្រើន​ដង។​

ដោយ​ឡែក​កម្ពុជា​ក៏​បាន​នាំ​ចូល​សត្វ​ព្រៃ​មួយ​ចំនួន​ពី​ប្រទេស​ជិត​ខាង​ ​ឡាវ​និង​ថៃ​មក​ផ្គត់ផ្គង់​ទីផ្សារ​ក្នុង​ស្រុក​វិញ​ដែរ ​ដូចជា​សត្វ​កែស​ និង​អណ្ដើក​ធំ​ជា​ដើម។​

ប៉ុន្តែ​ដោយ​សារ​ការ​ចុះ​បង្ក្រាប ​និង​ការ​ថយ​ចុះ​ចំនួន​សត្វ​ព្រៃ​ធ្វើ​ឱ្យ​ភោជនីយដ្ឋាន​ដែល​ធ្លាប់​លក់​សាច់ ​សត្វ​ព្រៃ​ប្រមាណ​៩០​ភាគរយ​បាន​ឈប់​លក់​សត្វ​ព្រៃ​ទាំង​ស្រុង។​ នេះ​បើ​តាម​លោក​ខឹម​វុទ្ធីរ៉ាវង្ស។​

«ភោជនីយដ្ឋាន​ ភាគ​ច្រើន ​ឃើញ​នៅ​មាន​ ការ​ផ្ញើ​តាម​ឡាន​ និង​កុម្ម៉ង់​ មក​ផ្គត់​ផ្គង់​ទីផ្សារ​ នៅ​ក្នុង​ស្រុក។  ប៉ុន្តែ​ តាម​ទិន្នន័យ​ របស់​ ក្រុម​ការងារ,​ យើង​ ឃើញ​ថា ​ថយ​ចុះ។​  ហាង​ភាគ​ច្រើន​ ដូច​នៅ​ព្រែក​លាប​ ជា​ដើម, ​យើង​ ឃើញ​ពេល​មុន​ គ្រាន់​តែ​ យើង​ដើរ​ចូល​ទៅ, ​គេ​ ប្រាប់​ថា​ មាន​សាច់​នេះ ​សាច់​នោះ​ ទើប​តែ​ មក​ថ្មី​អញ្ចឹង។ ​ ប៉ុន្តែ​ ឥឡូវ​ ដោយ​សារ​ មាន​វត្តមាន​ របស់ ​ក្រុម​យើង ​ហាង​ឥឡូវ​ គេ​ ឈប់​ លែង​ខ្វល់​ ដោយ​សារ​ វា​ មិន​ស្រប​ច្បាប់ ​និង​មិន​ចំណេញ​ អ្វី​ ប៉ុន្មាន​ផង។ ​ ដូច្នេះ​ ខ្ញុំ​ អាច​និយាយ​ បាន​ថា ​សឹង​តែ​ ហាង​ ៩០​ភាគរយ​ លែង​លក់ ​សាច់​ព្រៃ»

ក្រៅ​ពី​ជា​ទីផ្សារ​ជួញ​ដូរ​ និង​នាំ​ចេញ​ កម្ពុជា​ក៏​ជា​ប្រទេស​ឆ្លង​កាត់​ដ៏​សំខាន់​មួយ​នៃ​ជំនួញ​សត្វ​ព្រៃ​ខុស​ ច្បាប់​ផង​ដែរ​ ជា​ពិសេស​ការជំនួញ​ភ្លុក​ដំរី​ពី​ទ្វីប​អាហ្វ្រិក​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​វៀតណាម​ និង​ចិន។​

កាល​ពី​ខែ​ឧសភា​ មន្ត្រី​គយ​នៅ​កំពង់ផែ​ក្រុង​ព្រះ​សីហនុ​ចាប់​បាន​ភ្លុក​ដំរី​ជាង​៣​ពាន់​ គីឡូក្រាម​ ដែល​ផ្ទុក​ក្នុង​កុងទីន័រ​ចំនួន​ពីរ​ពី​ប្រទេស​ម៉ាឡេស៊ី។​ សព្វ​ថ្ងៃ​ភ្លុក​ដំរី​មាន​តម្លៃ​ជាង​២០០០​ដុល្លារ​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម៕



No comments:

Post a Comment